joi, 29 octombrie 2009

Cel mai zgomotos oras din Romania :Timisoara

Agenţia Europeană de Mediu (EEA) a lansat cea mai cuprinzătoare hartă a zgomotului de pe bătrânul continent, arătând care sunt zonele cele mai poluate fonic. În România, cel mai zgomotos oraş este Timişoara.




Baza de date NOISE (Noise Observation and Information Service for Europe) ne prezintă, cu un singur click, numărul de oameni expuşi zgomotului generat de traficul aerian, stradal şi feroviar din Europa şi din 102 mari aglomeraţii urbane.

Harta nu ne arată o situaţie prea roz: se estimează că jumătate din populaţia din zonele urbane cu peste 250.000 de locuitori suportă un nivel al zgomotului de peste 55dB Lden (indicator al zgomotului pe timp de zi şi noapte), ca rezultat al traficului stradal. Peste 41 de milioane de europeni sunt expuşi zgomotului excesiv făcut de maşinile din marile oraşe.

În România, cele mai zgomotoase oraşe sunt Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi şi Braşov. Timişoara se află, în mod surprinzător pe primul loc la poluarea fonică: peste 23.000 de oameni sunt expuşi unui nivel de zgomot foarte mare. Bucureştiul se află pe cel de-al doilea loc, cu 17.900 de oameni care suferă din cauza sunetelor emise de traficul rutier.

Un comentariu: