joi, 29 octombrie 2009

Turismul si poluarea


Desi Romania este situata printre primele locuri in ceea ce priveste potentialul ecoturistic, turistii straini parasesc tara din cauze gunoaielor, care sunt aruncate peste tot, inclusiv in zonele montane. Cea mai mare vina o au oamenii care nu le pasa de mediul inconjurator dar si autoritatiile care nu sunt capabile sa dezvolte un program de strangere a gunoaielor.


Am sa va enumar cateva dintre activităţile promovate prin ecoturism: plimbarea cu caruta sau bicicleta, vizitarea peşterilor, observarea animalelor salbatice sau a pasarilor in mediul lor natural. Potrivit lui Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România (AER), Delta Dunării, Hateg sau Apuseni situeaza România pe un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte potenţialul ecoturistic.

Apele sunt invadate de peturi

Fiecare tour-operator român care organizeaza un program ecoturistic în România trebuie sa faca fata gunoiului care se afla in fiecare colt al acestei tari. Daca nu ar fi aceasta problema cu care ne confruntam de ani de zile, Romania ar fi una dintra cele mai frumoase tari din Europa.

Ambalajele de toate felurile, peturile, sticlele de bere au invadat bogatia Romaniei: „O Românie mai murdară decât acum nu am mai avut niciodată“, a spus Andrei Blumer. El ne povesteste ca a cunoscut un tour-operator britanic care a parasit tara din cauza ca a fost ingrozit de gunoaiele care or invadat chiar si muntii de peste 2.000 de metri altitudine. „Betoanele sub formă de case de vacanţă sau hotelaşe au început să invadeze natura aproape peste tot acolo unde e un pic de privelişte frumoasă, în cele mai multe cazuri într-o sfidare totală a «teoriilor» de urbanism şi funcţionalităţii de extravilan a terenurilor“, a spus preşedintele AER.

Numarul turistilor straini si a romanilor care vor sa petreaca in natura este din ce in ce mai mare, de aceea trebuie sa facem ceva, sa oprim distrugerea naturii, sa nu mai aruncam sticle de plastic si gunoaie in natura. Un alt lucru de care nu sunt incantat este numarul prea mare de atv-uri care invadeaza munrtii, facand "slalom" printre oameni.

Eu sper ca guverul sa faca ceva pentru diminuarea gunoaielor, sau chiar stoparea lor prin fabrici de reciclare, numai asa putem salva natura si sa ii dam Romaniei frumosetea de altadata.

Sursa: Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu