joi, 5 noiembrie 2009

Marea Neagra si poluarea

Tarile riverane Marii Negre, printre care si Romania, au fost avertizate de Parlamentul European in legatura cu poluarea fara precedent.

Se pare ca aceasta este atat de mare, incat exista pericolul unui dezastru ecologic, informeaza Ziua in editia de sambata.

Pe relatia sectorului romanesc, cei mai mari poluatori ai Marii Negre sunt platforma industriala Petromidia - Navodari, orasele Constanta, Mangalia, Capitala si transportatorii maritimi care isi spala tancurile petroliere, chimice sau transportoare de gaze lichefiate, inainte de intrarea in port.

In Marea Neagra se deverseaza in fiecare an 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4500 de tone de zinc, 1000 de tone de crom, 50.000 de tone de hidrocarburi, la care se adauga importante cantitati de petrol, cupru, azot, siliciu, nitrati, fosfati, pesticide si alte substante organoclorurate.

Potrivit datelor inregistrate la Constanta, inca din 2000, stocul de fosfor mineral a scazut simtitor, insa nimeni nu a luat nici o masura.

De asemenea, din cauza poluarii industriale, oxigenul la mari adancimi s-a redus aproape de zero, distrugand in masa vietuitoarele marine si o parte a vegetatiei.

Efectivele multora dintre cele 1500 de specii de vertebrate si nevertebrate, inventariate in Marea Neagra, s-au diminuat considerabil, unele fiind chiar pe cale de disparitie. Spre exemplu, foca de Marea Neagra, o subspecie a focii calugar, a disparut cu desavarsire, iar, de la un milion de delfini, astazi mai sunt in viata doar cateva mii.

Si speciile precum scrumbia, calcanul, hamsiile, stavridul si sturionii ajung tot mai rar in plasele de pescuit.

Pentru salvarea Marii Negre, inca din 1992 a fost creata Conventia privind protejarea Marii Negre. Aceasta entitate nu si-a atins insa nici pe departe scopul.
Sursa: ziare .com

Un comentariu: